Šviesa!

Paris
© The Lamp by andrea francesco

Dažnai pagalvodavau, ar ne per daug vartoju elekros (tą prasme ne aš, o namuose esanti buitinė technika)? O atsiradus tokioms akcijoms kaip 60 EARTH HOUR, šios mintys lenda į galvą vis dažniau.

Iš vienos pusės gal ir nedaug. Įjungus visus prietaisus namuose gautųsi maždaug 5-6 kW/h. Vidutinis amerikietis suvartoja 45 kW/h. Bet jei įsistatyčiau taupiasias lemputes, nelaikyčiau pastoviai įjungto kompiuterio ir televizoriaus, galima būtų ir sutaupyt ir „pagelbėt gamtai“.

Na gerai, eidamas į kitą kambarį pasistengsiu išjunginėti teliką (tarp kitko, kol rašau įrašą, jis veikia kitame kambaryje), bet išjunginėti kompiuteį kuris pastoviai kažką siunčia/siunčiasi, nesinori.

Kadangi, kaip jau minėjau anksčiau, amerikiečiai vartoja elektros energijos, 2007-jų liepą buvo pristatytas projektas – „Protingasis namas“. Pasak projektuotojus, jis turėtų „įtilpti“ į 800 W/h. Ir naudojant supuer-duper taupiasias lemputes tai įmanoma. Taip pat namas turės:

  • Saulės baterijas
  • 12 Voltų LCD Televizorių (dar nežinojau, kad tokie yra)
  • DVD grotuvą (amerikiečiams be jo neišgyvent!)
  • Taupiąją garso sistemą
  • MacBoock (tikriausia projektą parėmė Apple)

Šaldytuvas ir viriklė veiks suskystintų gamtinių dujų dėka. Vanduo bus šildomas hibridiniu (saulės elementų ir dujų) įrenginiu.
Дом, который потребляет всего 800 Вт\ч, – реальность! / x10.com.ua

Projektas man visai patiko, laikui bėgant, nori – nenori, teks statyti tokius namus…

Kalbant apie 60 EARTH HOUR, manau, Vilniuje ši akcija nepavyko. Gal mažai apie tai buvo kalbėtą – mažai kas išgirdo, gal tiesiog nusispjaut. Išėjęs aštuntą valandą iš namų, „pagavau“ porą „degančio Vilniaus kadrų 🙁 .

night Vilnius

night Vilnius

night Vilnius


2008-03-29

Atsakymai į “Šviesa!”: 5

  1. Jinxas parašė:

    Na, kad namuose buvo šviesa kaltinu tik tėvus, nes tuo metu buvau mieste 😀

  2. Horde parašė:

    Kiek girdėjau, nei vienas Lietuvos miestas nebuvo įtrauktas į pritariančiųjų sąrašus. Kažkokia Lietuvos ministerija tai sužinojo iš reklamų, o tiesgioginio pasiūlymo negavo, tad Lietuvos žmonės ir nebuvo raginami tai daryti

  3. Polububijus parašė:

    Horde, na nieko čia jau nepadarysi, kad Lietuvoje žmonės tokie pasyvūs. Kol seimūnas per teliką nepabambės, kad išjuntų šviesas, tai niekas nieko ir nedaro.

    🙂

  4. Dovydas Sankauskas parašė:

    Vaikščiokite ne apšviestomis gatvėmis, o tamsiomis. Kelkitės su saule ir gulkitės su saule, tuomet lempučių nebereikės visai. Naudokite ne benzininį, o garo variklį arba, dar geriau, arklio traukiamą vežimą.

    Taupymui yra begalė būdų.

  5. Polububijus parašė:

    Jei naudotų žmonės garo variklį, tai manau, dar daugiau miškų būtų iškirsta, o visas dangus būų juodas dėl akmens anglių dūmų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *