8П763 „Двина“ tipo raketų paleidimo kompleksas Elėjoje, Latvija

Trečiosios kovo savaitės pabaigoje turėjau progą pralėkti iki Rygos su gerai žinomais Lietuvos exploratoriais. Ir laimei šios progos nepraleidau. Kelionė buvo įspūdinga, už ką didelis Ačiū Baliui, Dmitrijui, Dovilei ir Eglei, o taip pat kolegoms iš Grauzti.lv už šiltą pasitikimą, dviejų dienų laiką ir jėgas, siekiant aprodyti visiškai nepažįstamiems žmonėms geriausius Latvijos sostinės objektus. Mēs gaidām jūs Lietuvā!

8П763 „Двина“ raketinė bazė Elėjoje, prie pat Lietuvos, buvo paskutinis mūsų aplankytas objektas. Ypatingai slaptas kompleksas buvo pastatytas septintojo dešimtmečio pabaigoje ir veikė beveik dvidešimt metų. Apie šalia esančią bazę su branduoliniais užtaisas tikriausia nieko nežinojo net vietos gyventojai, tad ir šiais laikais internete surasti ką nors konkretaus sunku. Komplekse buvo pastatytos keturios paleidimo šachtos (pavyko apsilankyti tik prie vienos), pritaikytos Р-12 (R-12) raketų paleidimui, kurių pagalba galėjo būti sunaikintas bet koks objektas, esantis 2080 km. spinduliu. Taiklumo paklaida 5 km.

Šachtos anga užlieta betonu. Aplink želia žavios eglutės ir pušaitės.

Elėjos raketinė bazė

Į požemines patalpas patekome per akmenimis užverstą įėjimą. Per maždaug tris metus (žiūrėti NiekoNaujo.lt darytą reportažą) nepažįstami šaunuoliai A.M.M.K.A pakeitė į СССР.

Elėjos raketinė bazė

Neseniai visi bazėje esantys laiptai buvo nugriauti. Tikriausia tai Latvijos institucijų iniciatyva, norint atbaidyti žmones nuo slampinėjimų objekte arba paprasčiausias vandalų darbas. Objektas pasidarė daug pavojingesnis, reikia nuolat žiūrėti sau po kojomis.

Elėjos raketinė bazė

Elėjos raketinė bazė

Didžioji dalis patalpas jungiančių koridorių yra užlieti vandens, kuris neužšąla net esant kūną drebinančiam šaltukui lauke.  Anksčiau čia besilankę šaunuoliai paklojo lentas, kurios gerokai palengvina praėjimą.

Elėjos raketinė bazė

Grindys, vamzdžiai, durys ir kiti metaliniai daiktai yra išvogti.

Elėjos raketinė bazė

Išlikę raketinio kuro cisternų tvirtinimai. Pati cisterna dingo be žinios. Tikriausia buvo išvilkta pro dabar akmenimis užvestą praėjimą arba buvo pjaunama vietoje iš gabenama pro duris.

elejos_raketine_baze (7)

„Kryptis avarinio išėjo link“.
Šiuo metu bebandant vadovautis šia rodykle yra didesnė tikimybė nuskęst negu rasti kelią į paviršių.

Elėjos raketinė bazė

Elėjos raketinė bazė

Koridorius vedantis vis arčiau prie raketos šachtos. Vandens gylis šioje vietoje siekia beveik pusmetrį (matavau su pagaliu). Šiai atkarpai įveikti reikia laviruoti siauru betoniniu borteliu, esančiu koridoriaus viduryje. Nieko neįmanomo nėra, viskas įveikiama.

Elėjos raketinė bazė

Įveikus koridorių atsiduriama patalpoje, iš kurios siauri ir apsemti koridoriukai veda į kitas patalpas ir paleidimo šachtą.

elejos_raketine_baze (11)

Metaliniai vamzdžiai, kadaise  įbetonuoti į sienas – be jokio pasigailėjimo nupjauti.

elejos_raketine_baze (12)

Praėjus dar vieną vandeningą patalpą pasiekiame tikslą – Jos Didenybė Raketų paleidimo šachta!

elejos_raketine_baze (13)

Šachtos viduje taip pat vanduo. Ir galima tik paspėlioti kokio gylio.

elejos_raketine_baze (14)

Raketine bazė buvo pritaikyta vidutinio nuotolio skysto kuro balistinių Р-12 (R-12) raketų paleidimui.

R12

Nuotrauka iš Wikipedia.

Išlupta ir gerai nuniokota vieta vis dar lieka labai įdomia vieta. Verta tik pasvajoti kaip čia buvo įdomu, kai viskas buvo savo vietoje.

Pakilę iš požemių į lauką pajudėjome Tėvynės link, prieš tai pasikankinę su įklimpusią į sniegą kovine Toyota.

 

Subjektyvus vertinimas

Vaizdingumas: 8/10 (net ir suniokota marodierių bazė atrodo didingai)
Atmosfera: 9/10 (vietomis reikiami akrobatiniai sugebėjimai prideda žavesio)
Artefaktai: 0/10 (daiktų šiame objekte nebeliko)
Ar verta eiti: Tikrai verta.


2013-03-26

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *