Žemėlapiai telefone arba Google Maps offline

Susirasti patogią navigacijos programą telefonui yra sunkiau nei atrodo. Nors Android telefonai gali pasigirti gana dideliu programų sąrašu, tačiau vis vien susidaro toks įspūdis, kad apie vieną iš pagrindinių išmaniųjų telefonų pasididžiavimą – žemėlapius ir GPS – visi pamiršo. Ne, aš nesakau, kad navigacijos programų mažai, jų kaip tik daugiau nei pakanka, tačiau daugumą jų tiesiog nevertos dėmesio. O išbandžiau tikrai nemažai. Kai kurios velniškai nepatogios, kai kurios lūžinėja, taip pat ne visos turi tikslius Lietuvos žemėlapius. Jau pradėjau galvoti, kad tinkamos programos taip ir nerasiu.

Ir buvau beveik teisus, kuo daugiau ieškojau ir bandžiau, tuo geriau suprasdavau, kad kažką geresnio už standartinį Google Maps turbūt nerasiu, nes jokia kita programa nepasižymėjo tokiu patogiu žemėlapiu ir patogumu. Yra tik viena problema – Google Maps reikalauja pastovaus interneto ryšio žemėlapiams siųstis. Atsižvelgiant į dabartines mobilaus interneto kainas toks variantas manęs visiškai netenkino, nes tuos varganus 50MB siūlomus už 7 Lt mėnesiui aš išnaudočiau per 2 dienas. Tad teko toliau naudoti griozdišką AndNav2.

Pradėjau ieškoti būdų išsaugoti Google žemėlapius telefone ir naudoti juos be interneto. Ir radau 🙂 . Yra tokia nedidukė, bet funkcionali programa RMaps, kurios pagalba galima naudoti bet kokius patinkančius žemėlapius pradedant Google, baigiant savo sukurtais. Programa gali veikti tiek naudojant interneto ryšį, tiek nuskaitant duomenis iš SD kortelės. Kaip jau minėjau, man yra priimtinas antrasis variantas, todėl „nukešavau“ visą Vilniaus žemėlapį ir įsikėliau į telefoną. Tai padaryti galima padaryti naudojant TrekBuddy Atlas Creator pagal šį tutorialą (nemokantys rusiškai galite pasinaudoti Google translate). Išsaugoti Vilnių užtrūko gerą valandą, tad jeigu esate sostinės gyventojai galite tiesiog parsisiųsti mano nukešuotą žemėlapį ir į kelti jį į rmaps/maps aplankalą telefono sd kortelėje.

Bendrai kalbant apie RMaps, man patiko, kad programa yra neapkrauta nereikalingais priedais, kurių ir taip niekada nenaudojame. Jį neturi tokios gražios vartotojo sąsajos kaip pavyzdžiui OsmAnd, todėl telefonas mažiau apkraunamas ir taupoma baterija. GPS veikia gana tiksliai, nors aišku yra kažkokia paklaida. Žemėlapiuose galima pridėti savo POI vietų, taip pat RMaps gali nubraižyti jūsų nueitą kelią. Kol kas užlūžusi jį buvo tik kelis kartus, dažniausiai kai prarandamas ryšys su GPS palydovu, bet bendrai galėčiau pasakyti, kad veikia tikrai stabiliai. Atrodo suradau tai ko norėjau.

Tad Android naudotojams susidūrusiems su panašia problema kaip aš galiu rekomenduoti RMaps, ją rasite Markete.


2010-10-04

Atsakymų į “Žemėlapiai telefone arba Google Maps offline”: 13

  1. Evaldas parašė:

    Ne parasčiau būtų buvę susirasti Igo My way (http://www.igomyway.com/android/en/) ir TeleAtlas žemėlapių? Igo androidams nesu bandęs, bet ant paprasto navigatoriaus visai patinka. O šiaip Lietuvos žemėlapis man kol kas geriausias Garmino „Lietuva Topo“, nepalyginsi su Google Maps aka. TeleAtlas.

  2. Mantas parašė:

    O Garmin naudoja kartais ne tą patį TeleAtlas, ar naudoją NAVTEQ? Jie gi patys nesudarinėja žemėlapių, perka paslaugą dažniausiai iš tokių visokių. Kartą teko man su Ovi Maps prisidaryt nuostolių kuris naudoja NAVTEQ žemėlapius. Susitariau su žmogumi susitikti. Pasakė man adresą. Realybėj tame mieste buvo dvi tos gatvės (viena šalia miesto rajone, kita kitam miesto gale). Man navigatorius telefone nurodė, kad yra tik viena gatvė. Rezultate 20Lt nuostolis. 🙂

  3. Evaldas parašė:

    Dabar tiksliai negaliu pasakyti, ar Lietuvos Topo yra TeleAtlas gamybos. Bet nei Garminas nei TomTom patys žemėlapių nekuria. Bet šiaip man Lietuvos Topo yra geriausias lietuviškas žemėlapis, kokį esu naudojęs – net yra gatvės mažuose miesteliuose ar kaimeliuose. Tik Lietuvos Topo nėra skirtas telefonams.
    Dar labai geras žemėlapis yra Maps.lt, vis tikiuosi, kad jis kada nors bus perkeltas ir ant navigatorių ar telefonų…

  4. Polububijus parašė:

    Tiesa, Maps.lt per paskutinį laiką tapo daug patrauklesnis dalykas nei anksčiau.

  5. Rimas parašė:

    Bendras pastebėjimas-„TOPO Lietuva“ yra „Hnit Baltic“ (lyg ir toks pavadinimas) produktas. Taigi, nors ir plika akimi matoma, „TOPO Lietuva“ yra tas pats Maps.lt, tik skirtas navigatoriams.

  6. amonas parašė:

    Vis dar naudojiesi šiuo sprendimu ar jau ką nors kitko radai? Nes dabar kaip tik ieškau ko nors veikiančio offline Android’ui 🙂

  7. Polububijus parašė:

    Dar iki šiol taip 🙂 kol kas geresnis variantas taip ir nepasitaikė

  8. amonas parašė:

    Aš čia beieškodamas internete informacijos radau tokią Sygic Aura. Atsiliepimai geri, atrodo neseniai išleista, tik dar neteko išbandyti.
    Daugiau informacijos čia: http://www.topzone.lt/forumas/6186-gps-navigacija-zemelapiai-android-os-android-2-x-gps-lietuva-garmin-igo-navigon-5.html

  9. Arturas parašė:

    Gal kas nors pasakys kaip ant to rmaps nustatyti koki nors tiksla kad tau parodytu kokiom gatvem reik judeti? isirasiau, isikeliau zemelapiu bet nerandu ten nieko daugiau

  10. Arturas parašė:

    meginau osmad tai patiko kad pats gali atsinaujinti zemelapius su „mobile atlas creator“ arba net tam paciam telefone paleidus tik reik interneto rysio o minusas tas kad jei nori kad osmand nupiestu marsruta reikalingas internetas ir jei pvz nukrypsti nuo marsruto tai nerodo kaip toliau reik judeti o tik orientacine rodykle yra i tavo tiksla. Susidaro toks ispudis kad osmand tai beveik tas pats kas ir google maps bet ir tai nevisi adresai yra paieskoje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *