Alternatyvus juostos skenavimo būdas

Foto juosta yra be galo nuostabus dalykas. Nežinau ar koks skaitmeninis šautuvėlis gali suteikt tiek fotografavimo malonumų kiek juostinis(?) Tačiau šiais laikais nuotraukų redagavimui ir saugojimui dauguma žmonių renkasi kompiuterį, nei spausdinimą ant popieriaus. Taip su draugais lengviau vaizdais dalintis, bei mažesnė rizika, kad nukiši nuotrauką į tolimą stalčių ir niekada jos neberasi 🙂 . Bet deja prie juostinuko USB laidelio neprijungsi – juostas reikia skenuot. Foto-atelje tai kainuos nepigiai, todėl dauguma žmonių tai daro namie naudodami buitinius skenerius. Bet aš asmeniškai tokio prietaiso jau seniai nebeturiu (gal nereikėjo jo į sieną mest(?)), todėl dariau viską šitaip:

Visu pirmą jums tikriausia yra įdomu kokiu fotoaparatu aš šaudžiau? Nieko ypatingo, tai senas ZENIT 122 su kitiniu objektyvu Helios-44-2. Naudojau nebrangią FujiFilm ISO200 juostą. Technika pati paprasčiausia.

Visu pirmą aš labai džiaugiuosi, kad rūsyje radau tarybinį mokyklinį skaidrių projektorių „Спутник 2“. Be šio prietaiso nieko nesigautų. Daiktas senas, bet beveik nenaudotas. Tai ir atrodo kaip naujas. Net yra likusi originali dėžutė su daug priedų ir atsarginėmis dalimis. Labai man patinka tokie daiktai.

sputnik2

Ant sienos pakabinau A4 formato lapą (dabar galvoju, kad reikėjo didesnio) ir įjungiau projektorių. Negatyvinis vaizdas nėra labai gražus, tačiau kol kas tai nėra svarbu. Sekantis etapas yra pastatyti skaitmeninį fotoaparatą ant stovo ir nufotografuot rodomą vaizdą. Pageidautina, kad kambaryje būtų tamsu. Kad nesudrebinti stovo geriausia yra įjungi laikmatį arba naudoti distancinį pultelį.

sputnik2(2)

Gautą nuotrauka atidariau su Photoshopu ir paspaudžiau Ctrl + I, kad negatyvą paversti į pozityvą. Paskui dar šiek tiek reikia paredaguoti spalvas, kontrastą. Gavau tokius vaizdelius:

09 (5)

09 (4)

09 (3)

09 (2)

09 (1)

Vaizdai puikia kokybe neišsiskiria, tačiau rezultato aš tikėjausi prastesnio. Todėl esu patenkintas. Ir dar kartą pasakysiu – juosta yra jėga! 😀


2009-09-19

Atsakymai į “Alternatyvus juostos skenavimo būdas”: 6

  1. eph parašė:

    tau kaip tikram čiuvakui pasakysiu 😀 bachūrų ir pacanų vadui per brūkšnelį autoritetui, kad turi lakią fantaziją, nes tokį egzotišką užsiknisimą dar naudojant ir photoshopą sugalvotų ne kiekvienas.
    ( graži paskutinė foto ir katinai mieli)

  2. amonas parašė:

    Labai geras tutorial’as 🙂 O didele raiška kaip atrodo nuotraukos? Tikriausiai matosi šiek tiek, kad nevisai gerai skenuota?

  3. Bardaciokas parašė:

    Jėga. Čia dar labai geras būdas gaunasi, jei nori sendinti nuotraukas. T.y. pirmos trys nuotraukos kaip iš senų senų laikų atrodo 🙂

  4. Adis parašė:

    Originalu 🙂

    Pagarba 🙂

  5. edvinas parašė:

    As irgi turiu dioprojektoriu sputnik 2, tik nera lempos. Gal kas zinot kokia lempa butu galima pritakyti siam projektoriui?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *